Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
ZAINTERESOWANIA BADAWCZE:
- obiektywna i wizualna ocena zmian barwy surowców i produktów roślinnych pod wpływem wybranych czynników technologicznych;
- profilowanie barwy żywności z wykorzystaniem barwników naturalnych i surowców pomocniczych stanowiących naturalne ich źródło (pomidory, marchew, dynia);
- ocena stabilności barwników roślinnych (w szczególności barwników karotenoidowych - likopenu i beta karotenu) w warzywach po obróbce termicznej (blanszowanie, pasteryzacja, sterylizacja);
- porównywanie zawartości barwników karotenoidowych i innych bioaktywnych składników w warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych;
- ocena wpływu procesu marynowania i kiszenia na zawartość składników bioaktywnych w wybranych warzywach;
- oznaczanie właściwości przeciwutleniających w warzywach poddanych czynnikom technologicznym;
- wzbogacanie żywności w składniki bioaktywne pochodzenia roślinnego.