Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Działalność naukowa


ZAINTERESOWANIA BADAWCZE:

  • obiektywna i wizualna ocena zmian barwy surowców i produktów roślinnych pod wpływem wybranych czynników technologicznych;
  •  profilowanie barwy żywności z wykorzystaniem barwników naturalnych i surowców pomocniczych stanowiących naturalne ich źródło (pomidory, marchew, dynia);
  • ocena stabilności barwników roślinnych (w szczególności barwników karotenoidowych - likopenu i beta karotenu) w warzywach po obróbce termicznej (blanszowanie, pasteryzacja, sterylizacja);
  •  porównywanie zawartości barwników karotenoidowych i innych bioaktywnych składników w warzywach z upraw ekologicznych i konwencjonalnych;
  •  ocena wpływu procesu marynowania i kiszenia na zawartość składników bioaktywnych w wybranych warzywach;
  • oznaczanie właściwości przeciwutleniających  w warzywach poddanych czynnikom technologicznym;
  •  wzbogacanie żywności w składniki bioaktywne pochodzenia roślinnego.